sunnuntai 7. huhtikuuta 2019

Yllätys Salon Seudun Sanomilta

Sunnuntain 7.4 Salkkari yllätti: yksi kokonainen sivu oli annettu "Tunninjunan" vastustajille.
Jännityksellä odotan, millaisia faktoja ja asiantuntijoita on kerätty huomiseen lehteen toistamaan kaupungin kärkihankkeen falskeja perusteluja.

Ei varmasti ole mikään salaisuus, että kaupunginvaltuuston jäsenet saivat joulukuussa paimenkirjeen, jossa ohjattiin tuomaan "Tunninjunaa" kaikkialla ja joka tilanteessa esiin. Täkyyn tarttui ensimmäisenä valtuutettu Jouni Eskola, joka poimi 10 kohdan argumenteista sen kaikkein epätodennäköisimmän eli radan rakentamista voisi perustella radan varren kehittämisellä.

Eskolan kirjoitus julkaistiin Salkkarin mielipidepalstalla 29.12.2018. Kirjoitin samana päivänä vastineen, joka julkaistiin vasta 9.1.2019. Toimitus oli myös otsikoinut kirjoitukseni uudelleen – mihin tietysti toimituksella on täysi oikeus. Uudella otsikolla oli unohdettu se, että kirjoituksestani 2/3 -osaa käsitteli radanvarren kehittämistä.

Uusi otsikko ”Pysähtyykö juna Salossa” luotiin oiva aasinsilta seuraavan päivän Salkkarin laajaan artikkeliin, jossa monella suulla selvitettiin, että toki juna Salossa pysähtyy. Yhtään vastausta radan varren kehittämisestä en ole nähnyt. Jokin maininta näkymien siivoamisesta (!) on ollut, mutta mitään mainintaa tulevista kaavoituksista ei ole ollut.

Kirjoitin uudelleen Salkkariin radan kehittämisestä, mutta tätä kirjoitusta ei koskaan sitten julkaistu.
Julkaistaan se nyt tässä:




Miten radan vartta aiotaan kehittää?
Kiitoksia SSS toimitukselle laajasta selvityksestä (12.1.2019) koskien junien pysähtymistä Salon asemalla. Ehkäpä myös Väylän (entinen Liikenneviraston) sivuilla asia ilmaistaan tästä eteenpäin täsmällisemmin.
Vailla vastausta sen sijaan jäi mielipidekirjoitukseni (9.1.2019) pääasia eli radan varren kehittäminen, jota käytetään yhtenä perusteluna radan rakentamiselle (kaupunginvaltuutettu Jouni Eskola SSS 29.12.2018). Miten Salo aikoo hyödyntää radan sijoittumisen pitkin perämetsiä ja järvenrantoja? Onko tulossa joitakin alueita kaavoitettavaksi? Onko Suomusjärvi saamassa asemavarausta?
Silloisesta Liikennevirastosta annettiin marras-joulukuussa 2018 kahdenlaista tietoa Suomusjärven asemapaikasta. Ensin kerrottiin, ettei asemaa ole teknisistä syistä mahdollista saada Suomusjärvelle lainkaan. Pienen pohdinnan jälkeen annettiin toiselle kyselijälle lupaus Lahnajärvelle mahdollisesti saatavasta asemapaikasta.
Aikatauluasiaan oli haastateltu kaupunkikehitysjohtaja Mika Mannervettä, jolla varmasti on oikea tieto asemien paikasta. Nyt paikkoja vain arvaillaan täällä tulevan radan varrella.
Junien pysähdykset ovat aikatauluasioita sen jälkeen, kun rata on rakennettu. Salon kehittäminen on nyt ykkösasia. Ismo Saari (SSS 12.1.2019) osoitti hyvää pohdintaa moottoritien tyhjyydestä Salon alueella. Toistetaanko samat virheet nyt junaradan kohdalla? Jätetäänkö väärän ratalinjausvalinnan myötä Salon mahdollisuudet kasvuun käyttämättä? Oikoradan kanssa rahoituksesta kilpailee monta muutakin ratahanketta. Veikkaan, että vastuullinen poliitikko myöntää ennemmin rahoituksen sellaiselle radalle, joka hyödyttää koko kasvukäytävää. Jos salolaiset virkamiehet ja poliitikot eivät kykene edes kertomaan, miten radan vartta tullaan kehittämään, tällainen erämaarata vailla asemia saattaa jäädä kakkoseksi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti