lauantai 30. maaliskuuta 2019

Earth Hour ja muita ympäristötekoja


Suora lainaus paikallislehdestämme Salkkarista 27.3.2019:
"Earth Hourin tunnetuin teko on sammuttaa turhat valot tunniksi, mikä on symbolinen ele ilmaston puolesta."

Jutussa kerrotaan myös sen yhden salolaisen paremman ravintolan osallistuvan tapahtumaan. Siellä syötiin tänään lauantaina kynttiläillallista.
Ehkäpä samalla myös jo hekumoitiin tulevilla ympäristöteoilla eli kiitämisestä pikavauhtia Turun ja Helsingin väliä nopealla junakyydillä. 

Mikä ihmeen ympäristöteko on uuden radan rakentaminen? Maamassoja joudutaan siirtämään paikasta toiseen (minne?) noin 20 miljoonaa kuutiota.  
Siltojen, tunneleiden ja itse radan rakentamiseen kuluu betonia enemmän kuin pienen ihmisen mieli ymmärtää. Betonin keskeinen raaka-aine on sementti. Sen valmistus aiheuttaa valtavasti hiilidioksidipäästöjä. Eri arvioiden mukaan sementin valmistus tuottaa 7 - 10 % maailman kaikista hiilidioksidipäästöistä. Kuinka monta reissua radalla tulee tehdä, että radan rakentamisesta kertyvät päästöt on kuoletettu?

Blogin kirjoittaja on tehnyt päätöksen olla mainitsematta kaupallisten toimijoiden nimiä blogissa. Jos joku kuitenkin on kiinnostunut, mistä ravintolasta on kyse, niin tässä vinkki:
Ravintolan avajaisista julkaistiin erään henkilön avoimella facebook-sivulla kuva, jossa kaupunginvaltuuston puheenjohtaja poseeraa yhdessä kaupunginjohtajan kanssa.
Kahta herraa yhdistää toki muukin kuin satunnainen osuminen samaan tilaisuuteen. Toinen on tilapäisen valiokunnan puheenjohtajana ja toinen on samaisen valiokunnan kuultavana eduskunnan apulaisoikeusasiamieheltä saamansa huomautuksen takia. 

Onneksi meillä ei ole piilokorruptiota Salossa. Ei rata-asiassa eikä muuallakaan. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti